End If
Preloader

Samoyed - Σαμογιέντ

Εξαιρετικά δημοφιλής
star star star star star 5/5
Αξιολόγηση 5/5 βάσει 46331 εμφανίσεων
Χαρακτηριστικά
Μέγεθος Μεγάλο (23-50 Kg)
Ενέργεια Μέτρια ενεργητικό
Ανάγκη για άσκηση Μέτρια ανάγκη για άσκηση
Παιχνίδι Πολύ παιχνιδιάρικο
Τρυφερότητα Πολύ τρυφερό
Φιλικό προς σκυλιά Φιλικό προς άλλα σκυλιά
Φιλικό προς ζώα Φιλικό προς άλλα ζώα
Φιλικό προς ξένους Φιλικό προς ξένους
Εκπαίδευση Δεκτικό στην εκπαίδευση
Φύλαξη Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα
Προστασία Όχι ιδιαίτερα προστατευτικό
Φροντίδα Χρειάζεται τακτική περιποίηση
Αντοχή στη ζέστη Δεν αντέχει στη ζέστη
Γενικά Στοιχεία
Τα Σαμογιέντ αποτελούν πολύ καλούς συντρόφους και αφοσιωμένους σκύλους. Θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο και θα κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν. Ακόμα και αταξίες. Αν δείτε το συγκεκριμένο σκύλο να συμπεριφέρεται σαν παιδί και να κάνει διάφορες αταξίες τότε να είστε σίγουροι πως το κάνει γι αυτό τον λόγο. Είναι φιλικό σκυλί ιδιαίτερα με τα μεγαλύτερα παιδιά, έξυπνο, πιστό, ευγενικό, πρόθυμο, συνεργάσιμο και συνυπάρχει με άλλα ζώα αν έχει κοινωνικοποιηθεί. Επειδή είναι ανεξάρτητο χρειάζεται εκπαίδευση από νωρίς. Είναι δυνατό, γεμάτο ενέργεια σκυλί που βρίσκεται σε επιφυλακή και του αρέσουν τα παιχνίδια. Ανήκει στα σκυλιά που κοιμούνται εκτός σπιτιού. Επειδή είναι συνηθισμένο στην ανθρώπινη παρουσία είναι πολύ καλός σύντροφος, του αρέσει η ανθρώπινη συντροφιά, αγαπάει την οικογένεια και δένεται ιδιαίτερα με ένα άτομο. Η παρουσία του στο σπίτι είναι έντονη και απαιτεί να γίνει ενεργό μέλος της οικογένειας. Αν αισθανθεί παραμελημένο, χαρούμενο, λυπημένο το φανερώνει με γαβγίσματα. Επειδή είναι δραστήριο και ενεργητικό σκυλί χρειάζεται καθημερινά αρκετή άσκηση. Χρειάζεται εκπαίδευση από νωρίς για να κοινωνικοποιηθεί και να υπακούει. Ο συγκεκριμένος σκύλος έχει ένα ακόμα χάρισμα. Καταλαβαίνει πότε ο κύριος του ή κάποιο μέλος από την οικογένεια δεν είναι καλά. Τότε παίρνουν μπροστά τα έξτρα χάδια για να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο εάν δεν είστε και εσείς. Δώστε στο συγκεκριμένο σκύλο αγάπη και τότε εκείνος θα σας δώσει όλο τον κόσμο.
Φροντίδα & Υγεία
Το Σαμογιέντ είναι επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου, διαβήτη και δερματικές αλλεργίες. Ακόμη η ράτσα υποφέρει από μία γενετική πάθηση που επηρεάζει τα νεφρά και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Η περιποίηση του Σαμογιέντ είναι αρκετά δύσκολη. Πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι το να περιποιηθείτε ένα κουτάβι είναι μία πρόκληση, αφού δύσκολα θα κάτσουν ακίνητο, αλλά θα θέλει να παίζει. Δοκιμάστε να κάνετε εναλλάξ τη διαδικασία, βούρτσισμα-παιχνίδι-βούρτσισμα-και ξανά παιχνίδι. Σε ένα ενήλικα σκύλο μετά το πέρας της διαδικασίας πρέπει να τον επιβραβεύετε. Κούρεμα του τριχώματος δεν συνίσταται, καθώς τον διατηρεί δροσερό από τη ζέστη και ζεστό από το κρύο και δεν αφήνει το ροζ δέρμα του να καεί από τον ήλιο.
Ιστορία
Αυτό το ΣπIτς αναπτύχθηκε από την φυλή Σαμογιέντ που κάποτε ήταν νομαδική. Στην αρχή το χρησιμοποιούσαν σαν φύλακα και σαν κυνηγό, με την πάροδο του χρόνου όμως άρχισε να τραβά φορτία και έλκηθρα και να γίνεται οδηγός και φύλακας κοπαδιών. Λόγω της ομορφιάς του έγινε αγαπητό στην τσαρική οικογένεια που αρκετές φορές το έκανε δώρο σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα των βασιλικών αυλών της Ευρώπης. Αυτό του έδωσε κύρος και προστασία. Λόγω της αντοχής του στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στην πείνα (μπορεί να μη φάει μια μέρα), της φιλικής του διάθεσης του και γενικότερα του χαρακτήρα του έγινε το σκυλί που βοήθησε στις εξερευνήσεις σε Αρκτική και Ανταρκτική. Προς το τέλος του 19ου αι. μεταφέρθηκε στην Αγγλία και άρχισε πιο συστηματική αναπαραγωγή. Σήμερα, εκτός από σκύλος εργασίας είναι και αγαπημένο κατοικίδιο.
Βίντεο