End If
Preloader

Central Asian Shepherd - Ποιμενικός Κεντρ. Ασίας

Εξαιρετικά δημοφιλής
star star star star star 5/5
Αξιολόγηση 5/5 βάσει 24895 εμφανίσεων
Χαρακτηριστικά
Μέγεθος Πολύ μεγάλο (>50 Kg)
Ενέργεια Μέτρια ενεργητικό
Ανάγκη για άσκηση Μέτρια ανάγκη για άσκηση
Παιχνίδι Όχι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο
Τρυφερότητα Τρυφερό σε μικρό βαθμό
Φιλικό προς σκυλιά Επιφυλακτικό, ντροπαλό προς άλλα σκυλιά
Φιλικό προς ζώα Επιφυλακτικό, ντροπαλό προς άλλα ζώα
Φιλικό προς ξένους Επιφυλακτικό, ντροπαλό προς ξένους
Εκπαίδευση Δεκτικό στην εκπαίδευση
Φύλαξη Ανεπτυγμένη ικανότητα φύλακα
Προστασία Πολύ προστατευτικό
Φροντίδα Χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση
Αντοχή στη ζέστη Δεν αντέχει στη ζέστη
Γενικά Στοιχεία
Ο επιβλητικός αυτός γιγαντόσωμος σκύλος, είναι από τη φύση του οξυδερκής και επιφυλακτικός απέναντι στους ξένους, ιδιαίτερα τυπική συμπεριφορά της φυλής τους. Σύμφωνα πάντα με το πρότυπο της φυλής, έχει σταθερό χαρακτήρα, είναι προβλέψιμος και ήρεμος, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες αντιδράσεις άμυνας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας είναι έντονα συναισθηματικοί σκύλοι και παρά τον τεράστιο όγκο τους, διακρίνονται για την ευκινησία τους. Έχουν ανάγκη να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με την οικογένειά τους και είναι ιδανικοί φύλακες. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για αρμονική και ισορροπημένη συνύπαρξη με έναν Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας, είναι ο άνθρωπος που θα τον φροντίζει να διαθέτει προηγούμενη εμπειρία σε σκύλους, να ξέρει να κατανοεί τη συμπεριφορά τους και να έχει την ικανότητα να επιβληθεί και να φανεί στα μάτια του ζώου, ως ο αρχηγός του. Σε αντίθετη περίπτωση που ο σκύλος θεωρήσει τον εαυτό του ως αρχηγό της αγέλης, τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν ανεξέλεγκτα και θα βρεθείτε με ένα ζώο κυριαρχικό, ανυπάκουο, απείθαρχο και επικίνδυνο. Πάντως, οι Ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας μαθαίνουν εύκολα, αλλά το αν θα εκτελέσουν αυτό που τους ζητάτε, εξαρτάται από το πόσο σας σέβονται. Δεν έχουν πείσμα και είναι μεγαλοπρεπή ζώα. Με τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη σχέση και είναι απέναντί τους υπερπροστατευτικοί.
Φροντίδα & Υγεία
Όπως σε αρκετές μεγάλου μεγέθους ράτσες, το Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας είναι επιρρεπές στην κληρονομική πάθηση της δυσπλασίας του ισχίου και του αγκώνα. Ακόμη συνηθισμένες παθήσεις είναι ανωμαλίες στο αίμα, πεπτικά προβλήματα, επιληψία, χρόνιο έκζεμα και δερματικές αλλεργίες. Το τρίχωμά του μαδάει όλο το χρόνο. Είναι καλό να χτενίζετε καθημερινά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της βαριάς τριχόπτωσης, για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την ένταση του φαινομένου. Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος έχει αρκετή φαγούρα κατά την περίοδο αυτή λόγω των νεκρών τριχών που παραμένουν στο σώμα, και ένα σχολαστικό χτένισμα σίγουρα θα τον ανακουφίσει.
Ιστορία
Ο ατρόμητος αυτός σκύλος, προέρχεται από μία αρχαία φυλή που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των βοσκών σε ένα αφιλόξενο και δύσκολο περιβάλλον. Υπήρξε φύλακας για τα κοπάδια και ρωμαλέος για να αντέχει στα σκληρά εδάφη και στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Η ύπαρξή του οφείλεται σε αυτούς τους βοσκούς, που πριν από χιλιάδες χρόνια θέλησαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διαφόρων σαρκοβόρων ζώων που απειλούσαν τα κοπάδια τους. Το όνομα του Ποιμενικού Κεντρικής Ασίας, έχει συνδεθεί με δεκάδες θρύλους στις οροσειρές μεταξύ Κασπίας και Εύξεινου Πόντου. Οι άνθρωποι στις κοιλάδες του Καυκάσου διηγούνται ιστορίες για το δυναμισμό του, ενώ ακόμα και σήμερα μιλούν για έναν καυκασιανό που τα έβαλε με 12 λύκους, κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στη φύλαξη του κοπαδιού. Μέχρι σήμερα στις περιοχές από όπου κατάγονται χρησιμοποιούνται ως ποιμενικοί φύλακες, και κυνηγοί μεγάλου θηράματος.